មេរៀនសង្ខេប
សេចក្ដីផ្ដើម
ដើម្បីរស់នៅប្រកបដោយសុខុមាលភាព មនុស្សត្រូវការបរិភោគអាហារដែលមានអនាម័យជាប្រចាំ។
១. អនាម័យអាហារ

· អាហារស្អាតហើយថ្មីស្រស់ៗមានសារៈសំខាន់ណាស់សម្រាប់សុខភាព។ការបរិភោគអាហារដែលមានតុល្យភាព ត្រឹមត្រូវ និងមាន
អនាម័យ គឺជារឿងដែលល្អបំផុតដើម្បីទទួលបានសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗសម្រាប់សុខភាព និងមុខងារបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។

v ដើម្បីបង្ការជំងឺខាងលើនេះ យើងត្រូវអនុវត្ត៖
· បោះចោលអាហារដែលជូរ ផ្អូម ឬរុយរោម។
· លាងដៃឱ្យបានស្អាតមុនពេលចម្អិន ឬចាប់កាន់អាហារ។
· លាងសម្អាតបន្លែ ត្រី សាច់ឱ្យបានស្អាតជាមួយទឹកស្អាតមុនចម្អិន។
· ចម្អិនអាហារឱ្យឆ្អិនល្អ ពិសេសត្រី និងសាច់។
· អាហារឆ្អិនត្រូវដាក់ដោយឡែកពីអាហារឆៅ។
· គ្របអាហារឱ្យបានជិតល្អ។
· លាងសម្អាតសម្ភារៈសម្រាប់ចម្អិនអាហារនិងសម្អាតផ្ទះបាយ..។
· កុំបរិភោគអាហារដែលហួសកាលបរិច្ឆេទ។
· អាហារគ្មានប្រភពច្បាស់លាស់។
· អាហារធ្វើឱ្យប៉ះពាល់សុខភាពខ្លាំង។
· ទឹកចំអិននិងលាងសម្អាតអាហារ ជាទឹកសាបស្អាតមានសុវត្ថិភាព។

២. ការថែរក្សាសុខភាពកុមារ
v ដើម្បីឱ្យកុមារមានសុខភាពល្អ កុមារត្រូវទទួលបាន៖
·
ការផ្តល់អាហារល្អ
· អនាម័យខ្លួនប្រាណ
· សុវត្ថិភាពលំនៅឋាន។

២.១ ការផ្ដល់អាហារល្អ
v អាហារល្អគឺសំដៅលើអាហារប្រកបដោយគុណភាពនិងអនាម័យល្អដូចជា ៖
· ចំអិនអាហារអោយឆ្អិនល្អ(សាច់និងស៊ុតបក្សី)។
· ផ្តល់អាហារមានជាតិអ៊ីយ៉ូត ជាតិដែក អាហារសម្បូរសារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់និងត្រឹមត្រូវ។
· ផ្តល់បន្លែ និងផ្លែឈើស្រស់ថ្មីៗដែលគ្មានជាតិគីមី។
· ត្រូវកាត់ក្រចកដៃ ក្រចកជើងឱ្យខ្លី
· លាងសំអាតមុខនឹងសាប៊ូរាល់ថ្ងៃ
· លាងដៃនឹងសាប៊ូមុនចាប់កាន់របស់
· ដុសសម្អាតធ្មេញយ៉ាតតិច២ដងក្នុងមួយថ្ងៃ
· កក់សក់នឹងសាប៊ូឱ្យបានញឹកញាប់
· ត្រូវប្រើបង្កន់អនាម័យ
· សំលៀកបំពាក់ត្រូវស្អាតជានិច្ច។
២.២ អនាម័យខ្លួនប្រាណ

២.៣ សុវត្ថិភាពលំនៅឋាន
v យើងត្រូវអនាម័យលំនៅឋានដូចតទៅ ៖
· ទ្វារ បង្អួចត្រូវបើកចំហឱ្យទូលាយ
· ត្រូវសម្អាត បរិវេណផ្ទះ បន្ទប់ដេក ផ្ទះបាយ បន្ទប់ទឹក/បង្គន់ លប់បំបាត់ជម្រកមូស
· ជីកកប់សំរាមឱ្យបានជិតត្រឹមត្រូវ
· បង្គន់ គំនរសំរាមឬរណ្តៅសំរាមត្រូវដាក់ឱ្យឆ្ងាយពីប្រភពទឹកស្អាតដែលប្រើប្រាស់។

Last modified: Wednesday, 1 October 2025, 1:41 PM