loader image
រំលងទៅកាន់មាតិកាមេ
ដើម
តម្រូវការសម្រាប់ការបញ្ចប់

មេរៀនសង្ខេប

សេចក្ដីផ្ដើម

របបអាហារមានន័យថា អាហារដែលយើងបរិភោគរៀងរាល់ថ្ងៃ។ តាមធម្មតារបបអាហារមានអាហារប្រភេទខុសៗគ្នា។ ប៉ុន្ដែតើ

យើងបរិភោគអាហារច្រើនតាមចំណង់បានឬទេ?

១.តុល្យភាពនៃអាហារ

តុល្យភាពនៃអាហារជាអាហារដែលយើងបរិភោគមានសារធាតុចិញ្ចឹមលុយស៊ីត លីពីត ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន អំបិលខនិជ និងទឹក គ្រប់គ្រាន់

ក្នុងបរិមាណមួយត្រឹមត្រូវ។

·         តារាងទី១ តម្រូវការបរិមាណសារធាតុចិញ្ចឹមបួនបែបសម្រាប់មនុស្សមានអាយុនិងភេទខុសគ្នា

២.រង្វាស់ថាមពលក្នុងអាហារ

·         កាឡូរីជាឯកតារង្វាស់នៃថាមពល។ មួយកាឡូរីគឺជាបរិមាណកម្តៅដែលបញ្ចេញដោយចំហេះអាហារ ។

·     កម្តៅនេះអាចតម្លើងសីតុណ្ហភាពទឹក ១g បាន ១ 

·         គីឡូកាឡូរី (1kcal=1000cal)

·         ស៊ូលជាខ្នាតក្នុងប្រព័ន្ធអន្ដរជាតិប្រើសម្រាប់វាស់ថាមពល។ 1កាឡូរី (cal)=4.2ស៊ូល(J)

៣.តម្រូវការអាហាររបស់មនុស្ស

មនុស្សទាំងអស់ត្រូវការរបបអាហារផ្សេងៗពីគ្នា។ ព្រោះអាស្រ័យទៅនឹងអាយុ ភេទ និងទៅតាមប្រភេទនៃសកម្មភាពការងារផ្សេងៗ។

៣.១ ថាមពលក្នុងអាហារ

អាហារខុសៗគ្នា មានបរិមាណថាមពលដែលវាផ្ទុកខុសគ្នាដែរ។

៣.២ តម្រូវការកាឡូរីរបស់សារពាង្គកាយ

v  មនុស្សខុសៗគ្នា មានរបបអាហារផ្សេងៗគ្នាព្រោះមនុស្សមានតម្រូវការខុសៗគ្នា។

      ក្មេងជំទង់និងយុវវ័យត្រូវការប្រើប្រាស់ថាមពលច្រើនព្រោះត្រូវការធ្វើសកម្មភាពច្រើន(អាហារប្រូតេអ៊ីននិងគ្លុយស៊ីត)។

·         មនុស្សវ័យចំណាស់មិនសូវមានសកម្មភាព (អាហារប្រូតេអ៊ីននិងគ្លុយស៊ីតតិច)

v  ក្រាបខាងក្រោមបង្ហាញពីតម្រូវការថាមពលប្រចាំថ្ងៃ

៣.៣ ការប្រើប្រាស់ថាមពល

នៅពេលធ្វើសកម្មភាពដូចគ្នា មនុស្សធំឬធាត់   ប្រើប្រាស់កាឡូរីច្រើនជាងមនុស្សតូចឬស្គម។

តារាងទី២ កាឡូរីប្រើប្រាស់រយៈពេល១ម៉ោងសម្រាប់មនុស្សដែលមានទម្ងន់ខ្លួនខុសៗគ្នា។

បានកែប្រែចុងក្រោយ: ថ្ងៃពុធ ទី1 ខែតុលា ឆ្នាំ2025, 1:33 PM