មេរៀនសង្ខេប
សេចក្ដីផ្ដើម
របបអាហារមានន័យថា អាហារដែលយើងបរិភោគរៀងរាល់ថ្ងៃ។ តាមធម្មតារបបអាហារមានអាហារប្រភេទខុសៗគ្នា។ ប៉ុន្ដែតើ
យើងបរិភោគអាហារច្រើនតាមចំណង់បានឬទេ?
១.តុល្យភាពនៃអាហារ
តុល្យភាពនៃអាហារជាអាហារដែលយើងបរិភោគមានសារធាតុចិញ្ចឹមលុយស៊ីត លីពីត ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន អំបិលខនិជ និងទឹក គ្រប់គ្រាន់
ក្នុងបរិមាណមួយត្រឹមត្រូវ។
· តារាងទី១ តម្រូវការបរិមាណសារធាតុចិញ្ចឹមបួនបែបសម្រាប់មនុស្សមានអាយុនិងភេទខុសគ្នា

២.រង្វាស់ថាមពលក្នុងអាហារ
· កាឡូរីជាឯកតារង្វាស់នៃថាមពល។ មួយកាឡូរីគឺជាបរិមាណកម្តៅដែលបញ្ចេញដោយចំហេះអាហារ ។
· កម្តៅនេះអាចតម្លើងសីតុណ្ហភាពទឹក ១g បាន ១
។
· គីឡូកាឡូរី (1kcal=1000cal)
· ស៊ូលជាខ្នាតក្នុងប្រព័ន្ធអន្ដរជាតិប្រើសម្រាប់វាស់ថាមពល។ 1កាឡូរី (cal)=4.2ស៊ូល(J)

៣.តម្រូវការអាហាររបស់មនុស្ស
មនុស្សទាំងអស់ត្រូវការរបបអាហារផ្សេងៗពីគ្នា។ ព្រោះអាស្រ័យទៅនឹងអាយុ ភេទ និងទៅតាមប្រភេទនៃសកម្មភាពការងារផ្សេងៗ។


៣.១ ថាមពលក្នុងអាហារ
អាហារខុសៗគ្នា មានបរិមាណថាមពលដែលវាផ្ទុកខុសគ្នាដែរ។

៣.២ តម្រូវការកាឡូរីរបស់សារពាង្គកាយ
v មនុស្សខុសៗគ្នា មានរបបអាហារផ្សេងៗគ្នាព្រោះមនុស្សមានតម្រូវការខុសៗគ្នា។
• ក្មេងជំទង់និងយុវវ័យត្រូវការប្រើប្រាស់ថាមពលច្រើនព្រោះត្រូវការធ្វើសកម្មភាពច្រើន(អាហារប្រូតេអ៊ីននិងគ្លុយស៊ីត)។
· មនុស្សវ័យចំណាស់មិនសូវមានសកម្មភាព (អាហារប្រូតេអ៊ីននិងគ្លុយស៊ីតតិច)
v ក្រាបខាងក្រោមបង្ហាញពីតម្រូវការថាមពលប្រចាំថ្ងៃ

៣.៣ ការប្រើប្រាស់ថាមពល
នៅពេលធ្វើសកម្មភាពដូចគ្នា មនុស្សធំឬធាត់ ប្រើប្រាស់កាឡូរីច្រើនជាងមនុស្សតូចឬស្គម។
តារាងទី២ កាឡូរីប្រើប្រាស់រយៈពេល១ម៉ោងសម្រាប់មនុស្សដែលមានទម្ងន់ខ្លួនខុសៗគ្នា។

Last modified: Wednesday, 1 October 2025, 1:33 PM