ជំពូកទី៣ ដំណឹកនាំក្នុងរុក្ខជាតិ
មេរៀនទី១ បន្សាយ
មេរៀនសង្ខេប
សេចក្ដីផ្ដើម
ទឹក គឺជាសារធាតុរំលាយសំខាន់មួយសម្រាប់ដំណើរជីវិតរបស់រុក្ខជាតិ។ មុននឹងរោមជញ្ជក់ស្រូបចូលទៅក្នុងរុក្ខជាតិ អំបិលខនិជដែលជាអាហារសំខាន់សម្រាប់រុក្ខជាតិមានភាពជាសូលុយស្យុង។ អាហារត្រូវបានស្រូបទៅក្នុងសារពាង្គកាយរបស់រុក្ខជាតិតាម បន្សាយ។
១.តើបន្សាយជាអ្វី?

ឧទាហរណ៍នីមួយៗខាងលើនេះបង្ហាញថាម៉ូលេគុលនៃសារធាតុមួយមានចលនាទៅគ្រប់ទីកន្លែង។ កាលណា ម៉ូលេគុលបែងចែកស្មើៗគ្នាទៅគ្រប់ទីកន្លែង ហើយពុំមានបម្រែបម្រួលកំហាប់ទៀតនោះ មានន័យថា ម៉ូលេគុលឈប់ធ្វើចលនា។
បន្សាយ គឺជាចលនារបស់ម៉ូលេគុលពីតំបន់ដែលមានកំហាប់ខ្ពស់ទៅតំបន់កំហាប់ទាប។
ក.បន្សាយតាមរយៈភ្នាស
ភ្នាសជ្រាប វាមានរន្ធតូចៗជាច្រើនដែលឱ្យម៉ូលេគុលតូចៗសាយចេញតាមរន្ធនោះបាន។
ឧទាហររណ៍៖ ដូចជារូបភាពឆុងកាហ្វេ ស្បៃសម្រាប់ច្រោះម៉ូលេគុលកាហ្វេតូចៗឱ្យសាយចេញបាន។


ខ.បន្សាយចំពោះកោសិការុក្ខជាតិ
ឧស្ម័នកាបូនិច (
) ចាំបាច់ក្នុងដំណើររស្មីសំយោគសាយចូលក្នុងកោសិការុក្ខជាតិ។
រុក្ខជាតិប្រើប្រាស់ឧស្ម័នកាបូនិច(
) សម្រាប់ធ្វើរស្មីសំយោគ  កំហាប់ឧស្ម័នកាបូនិច (
) ក្នុងបរិយាកាសខ្ពស់ជាងកំហាប់  ឧស្ម័នក្នុងកោសិកា។ ដូចនេះកំហាប់ឧស្ម័នកាបូនិច (
) នៃបរិយាកាសចូលទៅក្នុងកោសិកា។ ផលនៃរស្មីសំយោគគឺអុកស៊ីសែន (
) ត្រូវបានភាយចេញពីកោសិកាចូលក្នុងបរិយាកាស។
២.អូស្មូស
អូស្មូស គឺជាចលនានៃម៉ូលេគុលទឹកពីតំបន់ដែលមានកំហាប់ទឹកខ្ពស់ ទៅកាន់តំបន់ដែលមានកំហាប់ទឹកទាបតាមរយៈភ្នាសអឌ្ឍជ្រាប។ ភ្នាសអឌ្ឍជ្រាបអនុញ្ញាតឱ្យសារធាតុខ្លះឆ្លងកាត់ ប៉ុន្ដែវាមិនអនុញ្ញាតឱ្យសារធាតុផ្សេងឆ្លងកាត់ទេ។


៣.បណ្ដូរទឹកក្នុងកោសិកា
| 
 ក.ទួរសេសង់ នៅពេលដែលវ៉ាគុយអូលរបស់ កោសិការុក្ខជាតិផ្ទុករុក្ខរសពេញ គេហៅថា ទួរសេសង់។   
 
 
 
 
 
 
  | 
ខ.ប្លាស្មូលីស ជាចលនាទឹកចេញពីកោសិកាតាមអូស្មូសគេហៅថា ប្លាស្មូលីស។ 
  | 
 គ.ដេប្លាស្មូលីស ជាចលនាទឹកចូលក្នុងកោសិកាតាមអូស្មូសគេហៅថា ដេប្លាស្មូលីស។  | 
        

