ជំពូក៤ ការរំលាយអាហារ
មេរៀនទី៤ ជំងឺនិងអនាម័យប្រដាប់រំលាយអាហារ
សេចក្ដីផ្ដើម
- ដើម្បីឱ្យប្រដាប់រំលាយអាហារមានសុខភាពល្អយើងចាំបាច់ត្រូវអនុវត្តនូវអនាម័យនៃប្រដាប់រំលាយអាហារ។

១. អនាម័យធ្មេញ
- ហេតុអ្វីបានជាយើងត្រូវការធ្មេញរឹងមាំ?

១.១ តម្រូវការធ្មេញល្អ
- យើងត្រូវការធ្មេញល្អរឹងមាំព្រោះ៖
-
-
- ធ្មេញដុះល្អ អាចឱ្យយើងទំពាអាហារបានល្អិតល្អន់។
- ការទំពាអាហារម៉ដ្ឋល្អ ជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារបែបមេកានិចនៅក្នុងក្រពះ និងពោះវៀន
- ការទំពាអាហារខ្ជីខ្ជា នាំឱ្យប្រដាប់រំលាយអាហារធ្វើការច្រើននិងហត់ខ្លាំងដែលបណ្តាលឱ្យឈឺក្រពះ និងពោះវៀន។
- ធ្មេញមិនល្អបណ្ដាលឱ្យឈឺនៅពេលទំពា ធ្វើឱ្យអាហារមិនម៉ដ្ឋ និងបង្កជាការឈឺក្រពះ និងពោះវៀន(ខូចសុខភាព)។
១.២ មូលហេតុនៃការខូចធ្មេញល្អ
- តើមូលហេតុអ្វីខ្លះ ដែលបណ្តាលឱ្យធ្មេញខូច?
- ការខូចធ្មេញបណ្ដាលមកពី៖
-
-
- ទឹកមាត់មានសារធាតុដែលធ្វើឱ្យក្ដាំងជើងធ្មេញ
- ក្តាំងជើងធ្មេញជាកន្លែងបង្កជាជំរកមេរោគស្ថិតនៅ បណ្ដាលឱ្យហើមជើងធ្មេញ។
- ក្រៅពីនេះ បម្រែបម្រួលសីតុណ្ហភាពនៃការញ៉ាំទឹកកក ឬទឹកក្ដៅពេក និងការខាំវត្ថុរឹងខ្លាំងបណ្ដាលឱ្យប្រេះកាចាធ្មេញនាំឱ្យខូចធ្មេញ។
- អាស៊ីតនៃចំណីអាហារដែលបំប្លែងដោយបាក់តេរីក្នុងមាត់ ស៊ីកាចាធ្មេញនិងភ្លុកធ្មេញ បណ្ដាលឱ្យធ្មេញប្រហោង ។
- កាលណាប្រហោងធ្លុះដល់សរសៃប្រសាទនៅក្នុងបណ្ដូលធ្មេញ បង្កឱ្យឈឺចាប់ខ្លាំង។
- ប្រសិនបើយើងព្យបាលមិនទាន់ វាបណ្តាលឱ្យមានខ្ទុះនៅផ្នែកខាងចុងនៃឬសធ្មេញ ឬរលាកឆ្អឹងថ្គាម។

១.៣ ការថែរក្សាធ្មេញ
- ដើម្បីថែរក្សាធ្មេញឱ្យមានសុខភាពល្អ តើប្អូនៗត្រូវធ្វើដូចម្តេច?
- ដើម្បីថែរក្សាធ្មេញឱ្យមានសុខភាពល្អ ប្អូនៗត្រូវ៖
-
-
- ដុសធ្មេញនឹងច្រាស់ដុសធ្មេញយ៉ាងតិចពីរដងក្នុងមួយថ្ងៃ ក្រោយពេលបរិភោគអាហាររួច ។
- កុំផឹកភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករជារៀងរាល់ថ្ងៃ។
- ហាមកុមារកុំឱ្យបរិភោគស្ករច្រើនពេក។
- កុំទម្លាប់ឱ្យក្មេងចាក់ធ្មេញនឹងឈើចាក់ធ្មេញ។
- ទៅពិនិត្យធ្មេញនៅមន្ទីរពេទ្យជារៀងរាល់៦ខែម្ដង។

២. ការថែរក្សាប្រដាប់រំលាយអាហារ
- ដើម្បីថែរក្សាប្រដាប់រំលាយអាហារប្រកបដោយសុខភាពល្អ យើងត្រូវ៖
-
-
- បរិភោគឱ្យបានទៀងទាត់ និងបរិភោគអាហារច្រើនប្រភេទ ដែលមានខ្លាញ់តិច និងសែលុយឡូសច្រើន
- បរិភោគតាមសម្រួលមិនប្រញាប់ ប្រកបដោយអារម្មណ៍ល្អ និងទំពាឱ្យល្អិត
- បរិភោគឱ្យល្មម កុំតាមចិត្តចង់
- ពិសារភេសជ្ជៈនិងទឹកតិចតួចក្នុងពេលបាយ ព្រោះវាបណ្ដាលឱ្យរសរំលាយអាហាររាវខ្សោយក្នុងការបំបែកអាហារ។
- សុរា ថ្នាំជក់បង្អាក់អំពើររបស់រសទឹកមាត់ និងរសក្រពះ។
- សម្រាកបន្តិចក្រោយពេលញាំបាយរួច
- ទម្លាប់បន្ទោបង់ឱ្យបានទៀងទាត់ ព្រោះការទល់លាមកបណ្តាលឱ្យមានការពុល ដូចនេះត្រូវតែចៀសវាងកុំប្រើថ្នាំបញ្ចុះច្រើនពេក។

៣. ជំងឺឆ្លងតាមផ្លូវរំលាយអាហារ
- តើជំងឺឆ្លងតាមផ្លូវរំលាយអាហារមានអ្វីខ្លះ?

៣.១. ជំងឺរាក
- ជំងឺរាកសំគាល់ដោយការចុះរាកជាច្រើនដងក្នុងមួយថ្ងៃ។
- តើជំងឺរាកបណ្តាលមកពីមូលហេតុអ្វី?
- ជំងឺរាកបណ្ដាលមកពី៖
-
-
- ការប្ដូររបបអាហារ
- ការពុលអាហារ ឬការបរិភោគច្រើនហួស
- អាមីប
- នៅពេលរាក ទឹកមិនជ្រាបចូលក្នុងសរសៃឈាមទេ វាអាចបណ្តាលឱ្យអ្នកជំងឺមានការបាត់បង់ទឹកយ៉ាងច្រើនពីសារពាង្គកាយ។
- នៅពេលរាក ទឹកមិនជ្រាបចូលក្នុងសរសៃឈាមទេ វាអាចបណ្តាលឱ្យអ្នកជំងឺមានការបាត់បង់ទឹកយ៉ាងច្រើនពីសារពាង្គកាយ។

៣.២. ជំងឺរលាកថ្លើម
- តើជំងឺរលាកថ្លើមបណ្តាលមកពីអ្វី?
- វីរុសជំងឺរលាកថ្លើមប្រភេទA ឆ្លងច្រើនជាងគេតាមរយៈ៖
-
-
- អាហារដែលមិនស្អាត
- ការប៉ះពាល់ជាមួយអ្នកជំងឺ
- ការប្រើទឹកដែលមានមេរោគថ្លើម
- លើសពី៤៥ថ្ងៃក្រោយពីការឆ្លងរលាកថ្លើមប្រភេទ A អ្នកជំងឺមានរោគសញ្ញាដូចជា៖
-
-
- ឈឺក្បាល
- គ្រុនក្ដៅ
- បាត់បង់រសជាតិ
- ស្បែកនិងប្រស្រីភ្នែកឡើងពណ៌លឿង
- ការបញ្ចូលឈាមមានមេរោគរលាកថ្លើម B ឬ C ។
- រលាកថ្លើមប្រភេទ B និង C ឆ្លងតាមរយៈឈាមដោយ៖
-
-
- ការប្រើប្រាស់ម្ជុលចាក់ថ្នាំ ឧបករណ៍វះកាត់ ឬការដកធ្មេញមិនស្អាត(មិនបានសម្លាប់មេរោគ)
- រលាកថ្លើមប្រភេទ B និង C ឆ្លងតាមរយៈឈាមដោយ ៖
-
-
- ឆ្លងពីម្តាយទៅកូនក្នុងផ្ទៃ ។
- អ្នកជំងឺរលាកថ្លើមប្រភេទ B និងC មានរោគសញ្ញាដូចជា៖
-
-
- ក្អួត ក្ដៅខ្លួន មិនចង់ហូបចុក
- ចុកចាប់ត្រង់ថ្លើម និងឈឺសន្លាក់
- ដើម្បីបង្ការជំងឺរលាកថ្លើមទាំងបីប្រភេទត្រូវចាក់វ៉ាក់សាំង មិនប៉ះពាល់ជាមួយឈាម និងអ្នកជំងឺដោយផ្ទាល់។

៣.៣. ជំងឺទល់លាមក
- ជំងឺទល់លាមក ជាជំងឺដែលលាមកក្លាយទៅជាស្ងួតរឹង ហើយពោះវៀនពិបាកធ្វើចលនាឬមិនអាចបញ្ចេញលាមកមកក្រៅបាន។
- ជំងឺទល់លាមកបណ្ដាលមកពី៖
-
-
- កង្វះជាតិសែលុយឡូសក្នុងអាហារ
- ការបរិភោគមិនទៀងទាត់
- ផឹកទឹកតិច
- កង្វះលំហាត់ប្រាណ
- ស្ត្រេស គិតច្រើន ពិបាកចិត្ត
- ជំងឺពោះវៀន ។
៤. តម្រូវការអាហារ
- ដើម្បីមានសុខភាពល្អ និងមានការលូតលាស់សារពាង្គកាយគ្រប់រូបត្រូវការប្រភេទអាហារសំខាន់ៗដូចជា៖
-
-
- អាហារផ្ដល់ថាមពល (គ្លុយស៊ីត ប្រូទីត ខ្លាញ់)
- អាហារចាំបាច់សម្រាប់សុខភាព (ទឹក អំបិលខនិជ និងសែលុយឡូស)។

៤.១. វិបត្តិលើសអាហារ
- វិបត្តិលើសអាហារ : បណ្ដាលឱ្យកើតជំងឺធាត់ មានបញ្ហាថ្លើម តម្រងនោម លើសឈាម ឈឺសន្លាក់។
- វិបត្តិលើសអាហារជាការបរិភោគអាហារមួយប្រភេទច្រើនហួសហេតុ។

៤.២. វិបត្តិកង្វះអាហារ
- វិបត្តិកង្វះអាហារ : បណ្ដាលឱ្យបង្អាក់ការលូតលាស់ និងមិនអាចជួសជុលផ្នែកដែលខូចខាតនៃ សារពាង្គកាយបាន។
- វិបត្តិកង្វះអាហារជាការបរិភោគអាហារមួយប្រភេទតិចហួសហេតុ។

- ឧទាហរណ៍ : មនុស្សម្នាក់ត្រូវការប្រូទីត 1g ក្នុងមួយថ្ងៃ សម្រាប់ទម្ងន់ខ្លួន 1kg ។ (មនុស្សប្រុស ពេញវ័យត្រូវការ 1.5g-2g)។ ចំពោះខ្លាញ់ត្រូវការ 0.6g ក្នុងទម្ងន់1kg ក្នុងមួយថ្ងៃ។ បើសិនកង្វះប្រូទីត វានឹងបង្អាក់ការលូតលាស់មិនអាចជួសជុលកោសិកាខូចបានទេ។