ជីជាសារធាតុមួយចំនួនដែលបន្ថែមទៅឱ្យដី ដើម្បីបង្កើនលទ្ធផលដី ។ ជីអាចមានប្រភពចេញពីធម្មជាតិដូចជា ជីកំប៉ុស្ដ ឬជីដែលគេសំយោគចេញពីសារធាតុគីមីដូចជា នីត្រាត ផូស្វាត... ។
ជីចែកជា ២ប្រភេទគឺ ជីគីមី និងជីធម្មជាតិ ។
| 
                 
  | 
            
                 ជីគីមីជាជីផលិតឡើងពីថ្មរ៉ែ ឬសារធាតុគីមីផ្សេង ។ ជីគីមីមានច្រើនពណ៌ សាច់ជីល្អិតម៉ដ្ឋ មិនធុំក្លិនរុក្ខជាតិ ឬសត្វស្អុយរលួយ ។ វាមិនត្រូវការសំណើម ហើយត្រូវរក្សាទុកដាក់នៅក្នុងកន្លែងស្ងួត ។ ឧទាហរណ៍ ជីផូស្វាត ជីអ៊ុយរ៉េ ជីអាសូត ជីប៉ូតាស្យូម... ។  | 
        
| 
   
  | 
  
   ជីធម្មជាតិជាជីដែលបានមកពីវត្ថុផ្សេងៗដែលមានជីវិតដូចជា រុក្ខជាតិ សត្វ ឬកម្ទេចកម្ទីដែលសេសសល់ពីរុក្ខជាតិ និងសត្វ ។ ជីធម្មជាតិមានពណ៌ត្នោត សាច់ជីគ្រើម ហើយមានធុំក្លិនសំណល់រុក្ខជាតិ សត្វដែលពុករលួយ វាត្រូវការសំណើម ហើយត្រូវរក្សាទុកដាក់នៅកន្លែងសើមជានិច្ច ។ ឧទាហរណ៍ ជីលាមកសត្វ ជីកំប៉ុស្ដ ជីអាចម៍ជន្លេន ជីស្រស់ជាដើម... ។  | 
ក. និយមន័យ ៖ ជីកំប៉ុស្ដ គឺជាជីធម្មជាតិដែលបានមកពីការរលួយនៃស្លឹករុក្ខជាតិ លាមកសត្វគ្រប់ប្រភេទ និងកាកសំណល់នៃផ្ទះបាយ ។ ជីកំប៉ុស្ដផ្សំឡើងពីសារធាតុសរីរាង្គច្រើនមុខ ។
ខ. របៀបធ្វើជីកំប៉ុស្ដរយៈពេលខ្លី
ធាតុផ្សំ ៖ លាមកសត្វស្រស់ ស្លឹកឈើស្រស់ និងស្ងួត គ្មានជម្ងឺ និងជាតិថ្នាំពុល(បើមានជាតិពុលអាចខូចគុណភាពដី និងជីមិនល្អ ព្រោះវារលួយយឺត)
| 
                 របៀបធ្វើ ៖  | 
            
                 
  | 
        
· កាប់ចិញ្រ្ចាំស្លឹកឈើ កូនរុក្ខជាតិឱ្យល្អិត
· លាយស្លឹកឈើចិញ្រ្ចាំរួចជាមួយលាមកសត្វឱ្យស្មើគ្នា និងលាយឱ្យសព្វល្អ
· យកល្បាយនេះមកចាក់គរជាគំនរឱ្យឆ្ងាយពីផ្ទះខ្លាចប៉ះពាល់សុខភាព
· គ្របស្លឹកចេក ឬបាវចាស់ៗពីលើ(ឱ្យមានខ្យល់ចេញចូលល្អ)
· ទុកបីបួនថ្ងៃមើលជីឡើងកម្ដៅល្អ ត្រូវជ្រោយឲ្យសព្វទើបជីរលួយបានល្អ
· ត្រូវជ្រោយត្រឡប់ជីរៀងរាល់ ២ថ្ងៃម្ដង រហូតដល់១៤ទៅ១៦ថ្ងៃ ។
គ. វិធីប្រើប្រាស់
ជីកំប៉ុស្ដអាចយកទៅប្រើប្រាស់លើគ្រប់ដំណាំ ។ របៀបលាយជីជាមួយដីមុនដាំត្រូវ ៖
· ចំពោះបន្លែ៖ លើករង ជ្រោយដី ហើយលាយជី ១បង្គី ដី ១ម៉ែត្រការ៉េ
· ចំពោះដំណាំស្រូវ៖ ដាក់ជីទ្រាប់បាត ១០ទៅ ២០តោនក្នុង១ហិចតា
· ចំពោះស្រែដែលមានខ្សាច់ច្រើនត្រូវដាក់៣ដង៖ ដាក់ធ្វើដីរួចស្ទូងម្ដង ក្រោយស្ទូងបាន២០ទៅ៣០ថ្ងៃម្ដង និងពេលស្រូវមូលដើមម្ដងទៀត ។
ជីកំប៉ុស្ដអាចយកទៅប្រើនៅពេលដំណាំលូតលាស់ហើយដូចជា ៖
· យកជីទៅរោយជុំវិញគល់ដំណាំ ឬរងដំណាំពេលកំពុងលូតលាស់
· លាយជាមួយទឹកស្រោចលើដំណាំដូចជីកំប៉ុស្ដទឹកដែរ ។ ស្រោចបំប៉នកូនដំណាំមុនចេញផ្កា គឺប្រើជី១គីឡូក្រាម លាយទឹកពី ៨ទៅ១០ លីត្រ ។
· ប្រើដាក់ក្នុងទឹកស្រះចិញ្ចឹមត្រីបង្កើតរុក្ខជាតិទឹកជាចំណីត្រី ។
ក.គុណសម្បត្តិ
· ងាយជ្រើសរើសទៅតាមដំណាំគ្រប់ប្រភេទ
· ឆាប់លាយជាមួយដីធ្វើឲ្យដំណាំបានផលឆាប់រហ័ស និងចំណេញពេលវេលា ។
· ស្រួលដឹកជញ្ជូន ស្រួលរកកន្លែងទុកដាក់ (ប្រើកន្លែងតូច)។
· បរិមាណធាតុអាហារគ្រឹះខ្ពស់ ។
· មិនមានសត្រូវដំណាំមកលាយឡំជាមួយ ។
· ធ្វើឲ្យដីមានជាតិអាស៊ីត ឬបាសបានងាយ និងផ្ដល់ទិន្នផលខ្ពស់ក្នុងរយៈពេលខ្លី ។
ខ.គុណវិបត្តិ
· ជីគីមីផ្ដល់ធាតុ ១-២ ឬ ៣-៤ មុខដូចជា អាសូត ផូស្វាត ប៉ូតាស្យូម ហើយជួនកាលស៊ុលផាត ឬកាល់ស្យូម ។
· មានតម្លៃថ្លៃត្រូវទិញនៅផ្សារ ។
· ត្រូវមានចំណេះដឹងក្នុងការប្រើប្រាស់ ទើបបានផលល្អ ។
· ប្រើច្រើនពេកអាចខូចដំណាំ ។
· ប្រើច្រើនយូរឆ្នាំដីហាប់ ហិរ ខូចដីត្រូវកែប្រែដីថ្មី ទើបអាចដាំបានវិញ ។
· ងាយរងការបំផ្លាញពីសត្វល្អិតត្រូវប្រើថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតថែមទៀត ។
ក.គុណសម្បត្តិ
· បង្កើនសារធាតុសរីរាង្គដល់ដីធ្វើឲ្យដីផុសល្អ ។
· បរិមាណអាហារគ្រឹះតិច ប៉ុន្ដែមានធាតុអាហារដទៃគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ការលូតលាស់របស់រុក្ខជាតិ ។
· ជួយឲ្យការប្រើជីគីមីមានប្រសិទ្ធភាព ។
· រលាយយឺតមានគុណភាពយូរឆ្នាំ គឺ ២ទៅ៣ ឆ្នាំទើបថយគុណភាព ។
· រកបានតាមចំការ ច្បារដំណាំទូទៅមានតម្លៃថោក ។
· មិនធ្វើឲ្យដីមានជាតិអាស៊ីត ឬបាស ។ វាជួយឲ្យគ្រាប់ដីខ្សាច់ស្អិតជាប់គ្នា ។ បៀមទឹកបានយូរ និងជួយឲ្យគ្រាប់ដីស្អិតផុសល្អ ។
· ងាយស្រួលប្រើ ទោះប្រើច្រើនក៏មិនមានគ្រោះថ្នាក់ដល់ដំណាំ ។
ខ.គុណវិបត្តិ
· ពិបាកក្នុងការដឹកជញ្ជូន
· មានក្លិនមិនល្អ(រុក្ខជាតិ លាមកសត្វ កាកសំណល់ពុករលួយ)
· បញ្ចេញធាតុអាហារគ្រឹះសម្រាប់ដំណាំយឺតត្រូវប្រើពេលយូរ
· ប្រើប្រាស់ដំបូងផ្ដល់ទិន្នផលទាបក្នុងរយៈពេលខ្លី
· មានសត្រូវ និងជម្ងឺឆ្លងមកជាមួយដូចជា ពងរុយ គ្រាប់រុក្ខជាតិគ្មានប្រយោជន៍ និងជម្ងឺផ្សេងៗ ។
· អាចបាត់បង់មួយចំណែកហូរទៅតាមទឹកភ្លៀង
· ត្រូវការកន្លែងទុកដាក់ធំ ។